Türkçede dilin göndergesel işlevi, bir mesajı yada bilgiyi bir başka kişiye aktarmak için kullanılan dilin işlevidir. Bu işlev, dilin temel işlevi olarak kabul edilir ve dilin kullanılmasının en temel amacını oluşturur. Göndergesel işlev, dilin bir aracı olarak kullanılmasına dayanır ve dil kullanıcıları arasındaki iletişimi sağlar.
Daha geniş bir ifade ile dilin göndergesel işlevi, bir konu hakkında bilgi veren, bir düşünce paylaşan, bir soru soran veya cevap vermek için kullanılan dilin işlevidir. Örneğin, “Bugün hava nasıl?” sorusu, dilin göndergesel işlevi olarak kabul edilir. Bu söylem, bir kişinin bir başka kişiye hava hakkında bilgi almak istediğini ifade eder.
Dilin göndergesel işlevi
- Bir fikir veya düşünce paylaşmak için de kullanılır. Örneğin, “Türkiye’nin ekonomisi iyileşiyor” cümlesi, bir kişinin Türkiye ekonomisi hakkında bir bilgi veya fikir paylaştığını ifade eder.
- Bir soru sormak veya bir cevap vermek için de kullanılır. Örneğin, “Bu kitap ne hakkında?” sorusu, bir kişinin bir başka kişiden kitabın ne hakkında olduğu hakkında bilgi almak istediğini ifade eder.
- İnsanlar arasında fikirlerin, düşüncelerin ve bilginin aktarımını sağlamaktır. Örnek: Sınıftaki bir öğretmen, öğrencilere bilgi vermek için günlük hayatımızdaki bir olayı anlatır. Bu anlatım, öğrencilere göndergesel işlevini yerine getirerek, öğretmenin fikirlerini ve bilgilerini öğrencilere aktarır.
İleri okuma;