Kuzey Amerika kıtası, adından da anlaşılacağı üzere kuzey yarım kürede yer alan, daha kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Atlas Okyanusu, güneyde Karayipler ve Kuzeybatısında ise Büyük Okyanus ile çevrili olan kara parçasıdır. Kuzey Amerika kıtası 24.230.000 km²’lik bir alan oluşturur. Yaklaşık olarak beş yüz milyon kişiye ev sahipliği yapar. Büyüklük açısından üçüncü büyük kıtadır.
Yeni Dünya olarak da adlandırılan Amerika’nın kara kütlesinin kuzey kısmında bulunmaktadır. Kuzey Amerika’nın Güney Amerika’ya tek kara bağlantısı oldukça dar olan Panama Kanalı’dır.
Amerika kıtası dört büyük bölgeye ayrılabilir: Meksika Körfezi’nden Kanada Arktiği’ne kadar, Great Plains; Rocky Dağları, Great Bas, Kaliforniya ve Alaska’yı içeren, jeolojik olarak genç, dağlık batı; kuzeydoğuda yüksek ama nispeten düz Kanada bölgesi; ve Appalachian Dağları’nı ve Florida Yarımadası’nı içinde bulunduran doğu bölgesi.
“Amerika” sözcüğü, bazı tarihçilere göre 1497 yılında Kuzey Amerika kıtasına ulaşan tüccar ve denizci Amerigo Vespucci’nin onuruna, ilk kez Alman coğrafyacı Martin Waldseemüller’in “Cosmographia introduction (1507 – Kozmografyaya Giriş) adlı eserinde kullanılmıştır. Buradan yola çıkarak Waldseemüller’in, Kristof Kkolomb’un Amerika karalarına yaptığı gezilerden (1492-1504) haberi olmadığı düşünülebilir.
Batı Yarım Küre’deki kütleleri için kullanılan “Yeni Dünya” (Latince; Mundus Novus) terimi de, ilk kez Vespucci’nin 1504’te yayımlanan mektuplarında yer almıştır.
Kıta ülkeleri
Antigua ve Barbuda, Amerika Birleşik Devletleri, Bahamalar, Barbados, Belize, Dominik Cumhuriyeti, Dominika, El Salvador, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamaika, Kanada, Kosta Rika, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago
Ayrıca bakın;
Kaynak ve ileri okuma;