Stronsiyum (Sr); periyodik tabloda 5. periyot 3B grubunda bulunan 38 atom numarasına sahip, gümüşümsü beyaz renkte bir metal elementtir. Stronsiyum elementinin adı, elementin keşfedildiği yer olan İskoçya’nın Strontian kasabasından gelmektedir. Element İskoç kimyacı William Cruickshank tarafından 1790 yılında keşfedilmiştir.

Stronsiyum Elementinin Özellikleri

Erime Noktası: 1050 K ​(777 °C, ​1431 °F)
Kaynama Noktası: 1650 K ​(1377 °C, ​2511 °F)

Stronsiyum görünüş olarak gümüş beyaz bir metal görünümündedir. Kolay eriyebilen bir metal olarak tanımlanır. Ortalama yoğunluğu 2.6 gram/cm³’dür. Sıcak bir ortamda kolayca yanar ve kırmızı bir alev oluşturur. Alüminyum gruplu metallerden biridir ve bu nedenle diğer 2A grubu elementleriyle benzer kimyasal özelliklere sahiptir.

Stronsiyum, suda çok az miktarda çözünür, çözündüğünde stronsiyumhidroksit ve stronsiyumsülfat gibi bileşikler oluşturur. Havada kolayca oksitlenerek stronsiyumoksit gibi birçok kimyasal bileşik oluşur.

Stronsiyum Kullanım Alanları

  1. Endüstriyel Uygulamalar: Stronsiyum karbonat ve stronsiyum nitrat gibi stronsiyum bileşikleri, boya, cam, porselen, deterjan ve yanmaz materyaller gibi birçok endüstriyel üründe kullanılır.
  2. Kimya ve Farmakoloji:Stronsiyum ranelat, osteoporoz(kemik erimesi) tedavisinde kullanılan bir ilaç olarak kullanılır.
  3. Isı ve Işık Kaynakları: Stronsiyum nitrat, pyroteknik araçlar, havai fişekler ve ışık kaynakları gibi uygulamalarda kullanılır.
  4. Nükleer Reaktörler: Stronsiyum, nükleer reaktörlerde kullanılan bir nötron absorbe edicisi olarak kullanılır.
  5. Fosforlu Ampüller: Stronsiyum, fosforlu ampullerin içindeki fosfor maddesinin yanmasını teşvik etmek için kullanılır.
  6. Televizyon ve Monitörler: Stronsiyum elementi, CRT televizyon ve monitörlerin görüntü oluşumunda kullanılan bir katot elementi olarak kullanılır.

Ayrıca bakın;

Kaynak ve ileri okuma;