Nikel (Ni); periyodik sistemin 5. periyot 8B grup elementi olup parlak, hafif altın rengi ile karışı metalik renkli, 28 atom numarasına sahip, metal elementtir. Gök taşlarının yapısında kobalt ve demir ile birlikte metal halinde bulunur. Yer kabuğunun yaklaşık olarak %0,008’ini oluşturur.
Nikel sözcüğü Almanca “Nickel, (metalik bir element)” sözcüğünden gelir. İlk üretimi 1848 yılında Norveç’te gerçekleştirilmiş, 1889 yılından itibaren de çelik endüstrisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Dünyada Kanada, Küba, Norveç, Finlandiya, Rusya ve Türkiye’de geniş nikel yatakları vardır.
Cevherlerinde nikel oranı az olduğundan cevher yüzdürme yöntemiyle zenginleştirilir ve zenginleştirilen cevher önce havada daha sonra yüksek derecede büyük fırınlarda kavrularak metallerin oksitlerine dönüşmesi sağlanır. EElde edilen bu oksitler karbon veya su gazı ile indirgendiğinde diğer safsızlıklarla birlikte elde edilir.
Nikel Elementinin Özellikleri

- Erime Noktası: 1.455 °C
- Kaynama Noktası: 2913 °C
- Elektron Dizilimi: [Ar] 3d8 4s2
Nikel, beyazımsı gümüş renginde, parlak ve sert bir metaldir. Özellikleri kobalta çok benzer ancak kobalta göre kimyasal tepkimelere daha zor girer. Normal şartlarda havadan etkilenmez(oksitlenmez), bu nedenle parlaklığını uzun süre korur.
Kullanım Alanları
Nikel korozyona karşı dayanıklı olma özelliğiyle diğer metalleri korumak amacıyla plakalamak için, aşırı sıcaklara bile dayanma özelliğiyle ekmek kızartma makineleri ve elektrikli fırınlarda, paslanmaz çelik gibi alaşımların yapımında kullanılır.
Ayrıca deniz suyunu tatlı suya dönüştüren tesislerde bakır-nikel alaşımı olarak, diğer alaşımlarıyla pervane şaftları ve türbin kanatlarında, şarj edilebilir nikel-kadmiyum piller ve hibrit araçlarda kullanılan nikel-metal hibrit piller dahil bütün pillerde, bitkisel yağları hidrojenlemek için katalizör olarak ve cama yeşil renk vermek için de kullanılır. Görüldüğü üzere bu elementin kullanım alanı oldukça geniştir.
Konuyla ilgili;
Kaynak ve ileri okuma;