Filojiston, eski dönemlerde bir element olarak kabul edilen ateşin, cisimlerdeki yanma sürecinde salındığını öne süren ve günümüzde geçerliliğini yetirmiş bir teoridir. Filojiston sözcüğü Antik Yunanca “φλογιστόν phlogistón(yanan) φλόξ phlóx(ateş)” kelimesinden almıştır. Teorinin amacı yanma ve paslanma gibi süreçleri izah etmektir ve ilk kez 1668 yılında Johann Becher tarafından ortaya atılmıştır.
Filojiston teorisine göre; maddeler yandıklarında kendilerinden uzaklaşan bir ateş ruhuna sahiptir ve bu ruh maddeden tamamen ayrıldığında madde küle dönüşür. Genellikle açık havada yanabilen maddeler filojiston bakımından zengindir. İçi boş kapalı bir kaptaki yanmanın durma sebebi ise ise havanın, sınırlı miktarda filojistonu soğurabilmesidir. Hava tamamen filojistik hale geldiğinde, hiçbir madde yanamaz. Teoriye göre vücudumuzda da filojiston vardır ve nefes alıp verdikçe vücut dışına atılır.
Daha sonra yapılan çalışmalarla ateşin bir element olmadığı, maddenin sadece oksijen bulunan ortamda yandığı ve yanma olayı anlaşılmış, teori reddedilmiştir.
Ayrıca bakın;
- Madde ve Özellikleri
Kaynak ve ileri okuma;