“Felsefenin Müslümanlar arasında tanınmasına ve benimsenmesinde büyük görevler yapmıl olan Türk filozof ve siyaset bilimci Farabi, Aristoteles, Platon, Zenon, Plotinos gibi Yunan düşünürlerini yorumlamış, bunların görüşlerine kendi görüşlerini katmıştır.”
Al-Farabi 870-951 yılları arasında yaşamış, siyaset felsefesi , metafizik ,etik ve mantık alanlarında yazan tanınmış bir filozof, hukukçu ve bilim adamı.
Türk asıllı olmakla beraber, Hristiyan filozof Yuhanna bin Haylan’m özel dersleriyle felsefî öğrenim gördü. Daha sonra, o zamanlar Grek felsefesinin merkezi olan Bağdad’a gitti. Haleb’e giderek Seyfü’d-Devle Ali İbn Hamdan’ın sarayında yaşadı ve diyalektikteki (mantık) kabiliyetiyle herkesin hayranlığını kazandı. Haleb’te uzun bir süre kaldıktan sonra hamisi ile beraber Şam’a gitti ve orada 950 senesinin Aralık ayında öldü.
- Mantık’ta; -Mantığa Giriş- ve -Mantığın Özetlenmesi’ni yazdı.
- Tabiat bilimlerinde Aristoteles’in Fizik, Meteoroloji, Gök ve Yer Hakkında (: De Coelo et Mundo) kitaplarına şerhler yazdı.
- Gök Kürelerinin Hareketi Hakkında da bir kitap yazdı.
- Psikolojide Afrodisiash Aleksandros’un De Anima Kitabı üzerine bir şerh ve Ruh Üzerine; Ruhun Gücü, Birlik ve Bir Olan; Akıl ve Aklî Olan (yani Aristoteles’te -akü- kelimesinin çeşitli anlamları üzerine) gibi çeşitli konularda incelemeler yazdı.
- Metafizikte, cevher, zaman, mekan ve âlçü hakkında risaleler ve Bilgelik Mücevheri, Bazı Sorunlara Cevap Mektubu, Sorunların Kaynakları, Yaradanın Bilinmesi başlıklı çeşitli incelemeler yazdı.
- Ethik’te, Aristoteles’in Nikomakhos Alılakt adlı kitabına bir şerh yazdı.
- Orijinal eserlerinden en iyi bilinenler şunlardır : Ansiklopedi: Bilim ve sanatın bütün dallarının kısa bir anlatımını ve tanıtımını verir. Politik Rejim ; İlkeler Kitabı olarak bilinir. Bu kitap Maymoni-des tarafından şöyle tavsiye edilir ; «…Mantık hakkmda Ebu Nasr el-Farabi’ninkilerden başka hiçbir kitabı okumamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü yazdığı herşey, özellikle İlkeler Kitabı ince öğütülmüş un gibidir…