Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 7 Ekim 1826 tarihinde imzalanan bir antlaşmadır. Anlaşmanın adı Romanya’nın Akkerman şehrinde imzalanmasından gelir. Rusya, 1812 yılında imzalanan Bükreş Barış Antlaşması hükümlerinin açıklığa kavuşturulması ve yorumlanması yolunca 1814’den beri çalışmış ve en sonunda 7 Mart 1826’da Babıali’ye verdiği bir ultimatom ile amacına ulaşmıştır. Bu ultimatom sonucunda Osmanlı ve Rus delegeleri Akkerman’da görüşmelere başlamıştır. Görüşmelerde Ruslar isteklerini çok genişletmiş ve hemen hemen hepsini kabul ettirmiştir. Böylece oluşan Akkerman Antlaşması 1812’de imzalanan Bükreş Barış Antlaşması’nın yorumlanması ve açıklanması durumundan çıkarak, Bükreş Antlaşması’nı baştan başa değiştiren bir şekil almıştır.

Sonuçları

  • Sekiz madde ve bunlara bağlı iki ayrı ekten oluşan Akkerman Antlaşması’na göre; Osmanlı Devleti, Bükreş antlaşması hükümlerine göre kendisine verilmesi gereken Kafkas Kalelerinden vazgeçmiştir.
  • Savaş sebebiyle Rus uyrukluların zararlarını ödemeyi, Rus tüccarlarının Osmanlı ülkesi içerisinde serbestçe ticaret yapabilmelerini ve Rusya’nın Karadeniz ticaretini geliştirmek için başka devlet gemileri hakkında Çar hükümeti tarafından girişilecek teşebbüslerde yardım etmeyi kabul etmiştir.
  • Osmanlı Devleti’nin her bakımdan zayıf bulunduğu bir dönemde, Rusya’nın savaş tehdidi karşısında imzalamak zorunda kaldığı antlaşma, Osmanlı Devleti’nin aleyhinde bir belgedir.

Ayrıca bakın;

Dış bağlantılar;