Adenovirüs enfeksiyonu adından da anlaşılabileceği üzere adenovirüs adı verilen bir virüsün sebep olduğu bir enfeksiyondur. Adenovirüsler, solunum yolu, sindirim sistemi, gözler ve diğer organlarda enfeksiyona neden olabilen yaygın bir virüs ailesidir. İnsanlarda çeşitli hastalıklara yol açabilen en yaygın adenovirüs tipleri A, B, C, D ve E’dir.

Adenovirüs enfeksiyonları genellikle kişiden kişiye doğrudan temas ve solunum damlacıkları yoluyla bulaşır. Enfeksiyonlar çoğunlukla çocukları etkiler ancak her yaşta insanı etkileyebilir. Adenovirüslerin neden olduğu bazı enfeksiyonlar:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları: Soğuk algınlığına benzer semptomlarla seyreden burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş içerebilir.
  • Göz enfeksiyonları: Konjonktivit adı verilen göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Gözde kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve göz kapaklarının yapışması gibi belirtiler gözlenebilir.
  • Barsak enfeksiyonları: İshal, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi sindirim sistemi semptomlarına neden olabilir.
  • Üriner sistem enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonlarına ve sistit belirtilerine (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi) yol açabilir.
  • Solunum yolu enfeksiyonları: Bronşit, zatürre veya solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Adenovirüs enfeksiyonlarının tedavisi semptomatik olup, genellikle dinlenme, bol sıvı alımı ve ateş ve ağrıyı hafifletmek için reçetesiz ilaçlar kullanımı ile geçer. Ancak ciddi durumlarda, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, hastanede tedavi gerekebilir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hijyenik önlemler almak önemlidir. Sık sık elleri yıkamak, enfekte kişilerle teması sınırlamak, temizlik ve dezenfeksiyon yapmak, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burunu kapatmak gibi önlemler enfeksiyon riskini azaltabilir. Adenovirüs enfeksiyonları genellikle hafiften orta şiddete kadar seyreder ve kendiliğinden iyileşir.


Ayrıca bakın;

Kaynak ve ileri okuma;

Etiketli