Adenit, yüz, boyun, koltuk altı gibi vücudun farklı bölgelerinde bulunan lenf bezlerinin iltihaplanması ve şişmesi durumunu ifade eder. Lenf bezleri vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan ve lenf sistemi tarafından enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılan küçük bezlerdir, vücudun enfeksiyonlardan korunmasını sağlar ve vücuttaki sıvıları filtrelerler. Adenit genellikle bu bezlerde uluşan bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar.
En sık rastlanan adenit türü, bademciklerin yanında bulunan boyun bölgesindeki lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır. Bu duruma servikal adenit adı verilir ve genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişir. Bununla birlikte, adenit koltuk altı ve kasık bölgesinde de oluşabilir.
Adenit genellikle ağrı, şişkinlik ve aşırı hassasiyet gibi semptomlarla kendini gösterir. İltihaplanmanın şiddetine bağlı olarak, ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve genel halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Adenit genellikle enfeksiyonun tedavi edilmesiyle birlikte iyileşir, ancak bazı durumlarda antibiyotik veya diğer tedaviler gerekebilir.
Adenit, çoğunlukla viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilendirilen bir durumdur. Örneğin, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı veya diş enfeksiyonu gibi hastalıklar adenite neden olabilir. Ayrıca lenfoma gibi bazı kanser türleri de adenit belirtilerine yol açabilir.
Eğer lenf düğümlerinizde şişlik veya iltihaplanma belirtileri fark ederseniz, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Doğru tanı ve tedavi için doktorunuz size uygun adımları atacaktır.
Ayrıca bakın;